← Altres notícies

Evolució de la COVID-19, noves mesures i reordenació de l'atenció sociosanitària

Al llarg de l'última setmana, hi ha hagut 79 nous ingressos als centres hospitalaris d'Osona de persones amb PCR positiva i s'han registrat tres morts per causes relacionades amb la COVID-19. A dia d'avui, 28 d'octubre del 2020, a l'Hospital Universitari de Vic hi ha hospitalitzades 70 persones amb positiu per coronavirus SARS-CoV-2, mentre que a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (gestionat per la FHSC) hi ha 23 pacients ingressats amb resultat positiu. L'Hospital Sant Jaume de Manlleu (gestionat pel CHV) segueix sent un centre lliure de COVID-19, sense cap pacient amb infecció activa.

Malgrat l'accelerat increment de nous ingressos, des del CHV s'està fent un gran esforç per mantenir de moment l'activitat programada: des de les intervencions quirúrgiques, les proves diagnòstiques i les visites amb l'especialista.

Accés a l'Hospital només per als pacients

L'increment de contagis a la comarca i l'augment progressiu dels ingressos per COVID-19 ha comportat noves mesures restrictives en l'accés als centres hospitalaris.

A l'Hospital Universitari de Vic, si des de la setmana passada les visites i acompanyants per als pacients hospitalitzats ja havien quedat restringides, ara també es restringeix l'accés d'acompanyants a tota la resta de dispositius assistencials: consultes externes (visites i proves), intervencions quirúrgiques i hospitals de dia. Només podran entrar acompanyats a l'Hospital Universitari de Vic (una persona per pacient) els infants, les parteres i les persones amb un alt grau de dependència. Alhora, es mantindrà l'excepció per a les persones en situació de final de vida.

En el cas de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, les visites als pacients ingressats també estan restringides i a dia d'avui només es permet la presència d'un acompanyant al dia en un franja horària determinada. Aquesta mesura pot canviar en funció de com avanci el context epidemiològic. En pacients en situació de final de vida, sí que es permet l'acompanyament per part dels familiars.

Reordenació de l'atenció sociosanitària

Una altra decisió conjunta entre el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic ha estat la reorganització dels ingressos de pacients als dos centres sociosanitaris de la comarca. Així, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic acollirà els pacients amb COVID de tipus geriàtric o que hagin de fer convalescència de tot Osona, en una planta específica i totalment adequada per al seu tractament. Per la seva banda, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu es mantindrà com a centre lliure de COVID i acollirà els pacients que s'hagin de recuperar després d'una fractura o d'una intervenció quirúrgica, independentment de quins sigui el seu lloc de residència (també hi ingressaran persones residents en municipis del sud d'Osona, que fins ara eren hospitalitzades a Vic).