← Altres notícies

Evolució de la COVID als hospitals d'Osona i primeres desprogramacions

Al llarg de l'última setmana, hem tingut 77 nous ingressos de persones amb PCR positiva als centres hospitalaris d'Osona i s’han registrat 17 morts per causes relacionades amb la COVID-19.

A dia d'avui, a l'Hospital Universitari de Vic hi ha hospitalitzades 77 persones amb positiu per coronavirus SARS-CoV-2, de les quals 17 són pacients que requereixen cures intensives. A l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic -que acull la majoria dels pacients geriàtrics i convalescents amb COVID de tot Osona- hi ha 32 pacients ingressats amb resultat positiu, mentre que a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu (gestionat pel CHV) hi ha 9 persones ingressades amb infecció activa.

S'ajornen algunes intervencions i proves

El nombre de pacients hospitalitzats per COVID a Osona s'ha anat incrementant les últimes setmanes. No ha estat un augment sobtat i extremadament ràpid com en la primera onada, però sí una progressió constant. Fins ara s'havia pogut compaginar la seva atenció amb la resta de l'activitat, però aquesta setmana l'elevat volum de pacients i la seva gravetat ja ha obligat a començar a ajornar una part de l'activitat programada a l'Hospital Universitari de Vic.

L'activitat més afectada són les cirurgies no urgents que requereixen hospitalització i les proves amb sedació, doncs el personal mèdic i infermer que les duu a terme és precisament el que té la millor expertesa per atendre els pacients de COVID crítics o amb respiració assistida. També s'han començat a desprogramar algunes visites amb l'especialista i a reassignar personal, tant assistencial com de suport, per fer front a la segona onada de la pandèmia.

El tancament de línies d'activitat (sales d'operacions, intervencionisme...) es farà de manera progressiva, en funció de com evolucioni la pandèmia i de la disponibilitat de professionals. L'objectiu és seguir compaginant al màxim l'atenció als malalts de COVID amb l'assistència i el seguiment de la resta de pacients, i així afectar el mínim possible l'atenció de la resta de problemes de salut.

Dades acumulades a Osona

Des de l'inici de la pandèmia, ja han rebut l'alta hospitalària a l'HUV i l'HSJM 787 pacients ingressats amb COVID-19, mentre que a l'HUSC ja són 215 persones les que han rebut l'alta del centre o bé segueixen ingressades però han superat la infecció. Malauradament, durant aquests mesos s'han comptabilitzat, per causes relacionades amb la malaltia, un total de 143 defuncions als centres hospitalaris del CHV i 77 a l'HUSC.

D'acord amb les dades del Departament de Salut, des de l'inici de la pandèmia s'han confirmat 7.459 contagis per coronavirus SARS-CoV-2 a la comarca d'Osona i hi ha hagut 37.371 casos sospitosos. En total, s'han registrat 410 defuncions relacionades amb la COVID-19, amb una taxa de 25,62 morts per cada 10.000 habitants.