← Altres notícies

Consells nutricionals en vídeo per als pacients d'hemodiàlisi

Empoderar els malalts crònics és clau per millorar el pronòstic de la seva malaltia. Conscients d'això, el Servei de Nefrologia ha creat un audiovisual per ajudar els pacients d'hemodiàlisi a seguir una dieta que redueixi el risc de descompensacions i els ajudi a estar en les millors condicions per a un transplantament.

El fòsfor és un mineral necessari per a l'organisme que es troba en molts aliments. Majoritàriament s'elimina per l'orina, però les persones amb insuficiència renal crònica en poden acumular en excés i patir greus complicacions. Per això, a més de fer hemodiàlisi i de prendre la medicació prescrita, és molt important que segueixin una dieta baixa en fòsfor.

Per ajudar-los a fer-ho, la infermera de Nefrologia del CHV Sònia Elvira ha impulsat l'edició d'un vídeo divulgatiu en què es donen, de manera molt visual i fàcil de recordar, les pautes dietètiques que han de seguir aquests pacients: quins aliments poden ingerir, de quins n'han de fer un consum moderat i en quines quantitats, quins han d'evitar i com els poden substituir...

El vídeo s'emet durant les sessions de tractament a les pantalles que tenen tots els pacients a la sala d'hemodiàlisi, i també el poden consultar des de casa al canal de Youtube del CHV:

Evitar complicacions

L'experiència del Servei és que molts pacients d'hemodiàlisi acaben oblidant o seguint de forma incorrecta les pautes dietètiques: ja sigui perquè amb el temps se n'obliden, perquè no tenen la informació a l'abast o perquè les tenen mal apreses (creuen, erròniament, que estan seguint una alimentació adequada).

I no és un aspecte menor: la presència continuada d'alts nivells de fòsfor en sang pot produir calcificacions arterials i deteriorament dels óssos, a més de ser un dels principals factors associats a l'increment de la mortalitat d'aquests pacients. Unes conseqüències que, des de l'equip de Nefrologia, volen evitar millorant la informació que donen als seus pacients.