← Altres notícies

Sis usuaris de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu participen en estudi per estimular la memòria a través exercicis amb l’ordinador

Sis usuaris de l’hospital de dia de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu han estat inclosos en un estudi assistencial per estimular persones amb demència tipus Alzheimer o deteriorament cognitiu lleu a través d’exercicis amb l’ordinador. L’estudi, que es va iniciar aquest mes de febrer passat s’acabarà el proper mes de novembre i el lideren l'Institutt Guttman i l'Institut Català de l'Envelliment. A Manlleu, les responsables d’aplicar i fer seguiment de l’estudi són la psicòloga Anna Bartés i la infermera Àngels Anglada.

Cadascuna de les persones escollides per participar en aquest estudi, que es porta a terme conjuntament amb altres centres assistencials catalans, treballa amb un programa d’estimulació cognitiva amb ordinador durant 4 mesos, per als quals s'estableix un pla terapèutic individualitzat. La psicòloga programa unes tasques per a l'usuari, i un cop fetes s'envien a un servidor informàtic.

En funció dels resultats es programen unes noves tasques ajustant el nivell de dificultat. L'avaluació dels resultats es fa amb un aplicatiu informàtic que utilitza una bateria neuropsicològica de mesures de memòria i fluidesa verbal, habilitats visuoespacials, funcions de l’atenció, etc.

Aquest programa es va concebre inicialment per fer neuroestimulació en persones amb dany cerebral secundari a traumatismes cranioencefàlics o ictus. Ara, gràcies a aquest estudi, es podrà validar la utilitat en el cas del deteriorament cognitiu i en especial en la malaltia d'Alzheimer.

Els usuaris que participen a aquest estudi reben suport tècnic de professionals de Hospital Sant Jaume de Manlleu que els ajuden a familiaritzar-se amb les diferents funcions de l’ordinador.

Aquest dimecres se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer