← Altres notícies

Una obra que escampa "missatges d'esperança" per l'Hospital Universitari de Vic

L'artista Anna Dot ha creat una instal·lació al vestíbul del centre, feta a partir de teles que s'utilitzen a l'Hospital on hi ha escrits els desitjos de sanitaris i pacients. L'obra forma part del projecte de Cultura i Salut per homenatjar l'esforç durant la pandèmia.

'Art i Salut' és el projecte que impulsen els departaments de Cultura i de Salut de la Generalitat per obsequiar els quatre hospitals generals de la Catalunya Central amb una obra que reconegui l'esforç conjunt dels sanitaris i la ciutadania per fer front a la pandèmia.

La primera d'aquestes propostes, creades per artistes locals, s'ha presentat aquest dilluns a l'Hospital Universitari de Vic. Es tracta de la instal·lació dissenyada per l'artista osonenca Anna Dot que es pot veure al vestíbul del centre.

L'aire que (també) transporta missatges

L'obra d'Anna Dot és una instal·lació de teles penjades al sostre del vestíbul de l'Hospital que emulen els 'cavalls de vent': les tradicionals banderoles que decoren els cims del Tibet i que duen inscrites oracions les quals, segons les creences budistes, el vent s'emporta i escampa pel territori.

En la versió vigatana, els triangles de colors han estat substituïts per teixits propis que utilitza el personal de l'Hospital (uniformes, bates, llençols, EPIs...) i, en lloc d'oracions, les banderoles recullen desitjos i missatges de benvinguda escrits per professionals i usuaris. Uns desitjos que han d'acompanyar les persones que transitin pel vestíbul i que, transportats pel vent de la plana, han d'arribar a tot l'Hospital i més enllà.

El paral·lelisme entre el vent i la respiració, així com la voluntat d'escampar un missatge d'esperança, són en l'origen de l'obra. Ho explica la seva creadora: "La respiració es basa en la repetició d'un gest d'entrada i sortida. (...) Una de les afectacions més importants que té la COVID és sobre la respiració: per tant, és un acte el valor del qual s'ha fet més notable. Totes ens hem fixat en la importància de respirar bé, de tenir una respiració de qualitat. (...) A més, a Vic hi fa vent i l'Hospital està situat al cim del Puig dels Jueus, en un lloc elevat i airejat."

A tots els hospitals de la Catalunya Central

L'obra s'ha presentat públicament aquest dilluns al matí en un acte a l'Hospital en què han participat el delegat del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols; la directora del Sector Sanitari d'Osona del CatSalut, Alba Oms; l'adjunt a la Gerència del Consorci Hospitalari de Vic, Oriol Morera; el comissari del projecte 'Art i Salut', Miquel Bardagil, i l'artista osonenca i creadora de la instal·lació, Anna Dot. En el marc del projecte 'Art i Salut', en les properes setmanes també es donaran a conèixer les obres proposades per als hospitals de Manresa, Igualada i Berga.