← Altres notícies

El Consorci Hospitalari de Vic estrena la nova ressonància magnètica

Aquest dilluns ha entrat en funcionament el nou aparell de ressonància magnètica que permet realitzar estudis de més complexitat en temps més curts, amb tècniques més avançades i amb un major confort pel pacient i el professional. Les prestacions del nou equipament permetran donar servei a més pacients en el mateix temps.

El Consorci Hospitalari de Vic ja compta amb la nova ressonància magnètica plenament operativa. El nou equip, que incorpora punteres prestacions avançades d'intel·ligència artificial, ha suposat una inversió de més d'1,2 milions d'euros i ha estat finançat amb 892.000€ per Pla INVEAT del Ministerio de Sanidad i amb 360.000€ d'inversions estructurals del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Millores en la precisió i qualitat dels diagnòstics

L'innovador aparell permet realitzar estudis de major complexitat amb una qualitat d'imatge superior, reduint el temps d'exploració i amb una major sensibilitat en la captació. Alhora, amplia el ventall de proves com la ressonància de cos sencer, protocols de columna complerta i de cardiologia -que fins ara no es podien fer-.

La capacitat diagnòstica també es millora amb noves tècniques per a estudis oncològics, de traumatologia, vasculars -entre d'altres- i amb noves eines de reconstrucció que ajuden al professional en la detecció de la patologia.

Major confort i experiència de pacient

La nova ressonància magnètica millora clarament el confort del pacient durant la prova. Amb l'objectiu de fer l'espai més acollidor, la paret s'ha decorat amb un vinil de les cingleres del Collsacabra, una imatge que transmet profunditat, benestar, confort i humanització. La impressió i la instal·lació del vinil ha comptat amb el finançament de General Electric, empresa proveïdora del nou equipament.

A més, el nou aparell incorpora la possibilitat de posar-se auriculars amb música i triar l'estil que més li agradi al pacient, la reducció de temps dins la màquina i una ampliació del llit i del forat del túnel -passant de 60 a 70 centímetres-.

Tot plegat, ajudarà a millorar l'experiència dels pacients durant les proves radiològiques.

Atendre més pacients en el mateix temps

L'any 2022, el CHV va realitzar 7.237 ressonàncies magnètiques, xifra que inclou les proves diagnòstiques i de control (tant de l'àmbit públic com no públic). En el primer semestre de 2023 se n'han realitzat 3.974, un 21,4% més que durant el mateix període de l'any anterior que se'n van fer 3.274.

Tenint en compte l'augment de l'activitat de diagnòstics, s'ha apostat per incrementar l'horari diürn de proves de ressonància magnètica (de 7h a 21:30h) i s'ha afegit l'horari nocturn (de 21:30h a 7h, els dimarts, dimecres i dijous). Amb aquesta mesura, s'aconsegueix donar servei a vint pacients més al dia i adaptar-nos de la millor manera a la demana i les necessitats de la població.

A més, s'han introduït millores tecnològiques com és la possibilitat de confirmar l'assistència a la prova via missatge o bé demanar-ne una reprogramació.

Una renovació necessària

Aquest nou equip de ressonància substitueix el dispositiu que estava en funcionament des de l'any 2005, tot i els seus canvis de software, peces i mecànica. La substitució de l'antic aparell pel nou ha estat un repte complex, tot i la bona col·laboració entre pacients i professionals, ja que la instal·lació del nou equip ha necessitat de la paciència de totes i tots ells. Des del CHV es vol agrair la comprensió de tothom.

La millora d'aquest equipament s'emmarca en el repte 5 del Pla Estratègic 2023-2026. Suposa un nou salt endavant a nivell tecnològic, que dona continuïtat a l'intens procés de renovació de les instal·lacions i equips de Diagnòstic per la Imatge que ha impulsat el Consorci Hospitalari de Vic els darrers anys.