Anar a Urgències
- A causa de la pandèmia, hem adoptat un seguit de mesures per evitar contagis i garantir la màxima seguretat als nostres centres. Abans de venir, consulteu les Mesures de prevenció generals davant la COVID-19
On vaig si necessito atenció urgent?
Urgències greus, a l'Hospital
A l'Hospital Universitari de Vic s’hi atenen les urgències greus i emergències de salut de tota la comarca, 24 hores del dia els 365 dies de l'any. Davant una emergència truqueu al 112 i, en cas de dubte o si no podeu acudir a l’Hospital pels vostres mitjans, contacteu amb el 061 /Salut Respon.
Urgències lleus, a l'Atenció Primària
En horari diürn de dilluns a divendres, adreceu-vos al vostre Centre d'Atenció Primària.
En nits i caps de setmana, al CAP Vic Nord (plaça de la Divina Pastora 6, Vic) s'ofereix l'atenció continuada d'urgències d'Atenció Primària per a tot Osona.
Per resoldre problemes i dubtes de salut de manera no presencial o realitzar tràmits administratius, truqueu al 061 /Salut Respon. En aquest telèfon, personal especialitzat us assessorarà sobre què heu de fer en cada situació i, si cal, us adreçarà al centre més convenient o enviaran assistència a domicili o una ambulància.
Com arribar i aparcament
Consulteu aquí com arribar a l’Hospital Universitari de Vic.
Si veniu amb cotxe, podeu acostar-vos fins a la porta d'entrada d’Urgències. Tan bon punt el pacient hagi entrat, haureu de retirar vehicle per deixar pas a altres urgències. Si heu aparcat al pàrquing de l'Hospital, pagareu un màxim de dues hores durant el primer dia. En cas de sobrepassar aquest temps, adreceu-vos al taulell de recepció d'Urgències, on us faran un justificant que haureu de lliurar al control de sortida de l'aparcament.
Un cop a Urgències...
En arribar, adreceu-vos al taulell de recepció. És imprescindible que porteu la targeta sanitària per identificar-vos com a usuari del Servei Català de la Salut. En cas contrari, i si no hi ha un tercer responsable de l'assistència (mútua, asseguradora de trànsit o altra cobertura contractada), haurem de cobrar-vos el servei.
Sempre que sigui possible, porteu els informes mèdics i la medicació que preneu.
Un cop a la sala d’espera us cridaran per passar a Triatge, on un professional sanitari valorarà el tipus i l'abast de la urgència. Tant a les pantalles com a través de l’aplicació mòbil del CHV podeu consultar el temps previst d’espera: recordeu que els pacients sempre sou atesos per ordre de gravetat, no d'arribada, i que l’espera pot variar en funció del volum de pacients però també del perfil d’especialista que us hagi d’atendre.
Acompanyants i informació
L'accés d'acompanyants està limitat a un sol acompanyant per pacient. Caldrà que l’acompanyant vagi identificat amb l'etiqueta que us facilitarem. Aquesta normativa pot variar en situacions especials, d’acord amb el que us indiqui l’equip d’Urgències.
- És molt important que els pacients indiqueu un telèfon on localitzar la família / acompanyants: en cas necessari, servirà per informar-los sobre el vostre estat o per avisar-los que us vinguin a buscar si us donen l’alta.
- Si el pacient està en condicions i pot contactar amb la família, l'informarem directament i serà el mateix pacient qui comunicarà la informació als familiars.
- Tingueu cura de les vostres pertinences ja que l'hospital no es pot fer càrrec de les possibles pèrdues. Sempre que sigui possible, doneu-les a l'acompanyant.
Podreu saber en tot moment la situació del pacient mitjançant l'aplicació mòbil del CHV i el codi específic que us facilitaran al taulell d'informació d'Urgències. Aquest codi l’haureu d’introduir a l’apartat “Situació Pacient a Urgències” per conèixer en quin moment del procés assistencial es troba.
Consulteu com utilitzar l’APP per seguir la situació d’un pacient a Urgències
Per contactar amb el Servei d'Urgències de l’Hospital Universitari de Vic, truqueu al 93 889 11 99
Coneixeu com funciona el Servei d’Urgències i el nostre equip de professionals