Compres i serveis

La COVID-19 va evidenciar les febleses de la cadena de subministrament de materials sanitaris, concentrada en pocs proveïdors globals, sovint deslocalitzats a l'Àsia, i amb molts intermediaris. L’increment de la demanda de materials d'un sol ús, d’equips de protecció o de sistemes d’administració d’oxigen, va disparar-ne els preus i en va fer perillar l'abastiment. Una situació que va ser especialment complexa durant la primera onada, que va millorar quan -entre abril i juliol- el CatSalut va posar a disposició les plataformes de l’ICS i del SEM per ajudar a complementar la cobertura de necessitats, i que no es va començar a estabilitzar fins a l'estiu.

Per fer-hi front, vàrem posar en marxa diferents estratègies que ens permetessin garantir, al màxim possible i de manera àgil, la disponibilitat de materials i equipaments:

  • Buscar alternatives amb proveïdors locals, sempre que fos possible
  • Prioritzar la compra directa a fabricants en lloc de distribuïdors
  • Cobrir una determinada necessitat amb diferents solucions (materials alternatius i/o complementaris, com EPI industrials)
  • Planificar la cobertura amb un horitzó temporal més gran
  • Ús de materials reutilitzables

També cal posar en valor les moltes donacions, iniciatives i accions de voluntariat que es van organitzar a Osona per donar-nos suport, sobretot durant la primera onada (març-maig).

Consumibles

Els fàrmacs són la nostra principal despesa en consumibles (2/3 parts), mentre que la resta correspon principalment a material sanitari, en especial implants amb requeriments específics de traçabilitat (marcapasses, pròtesis i material d'osteosíntesi) i material de laboratori, a més de material fungible genèric com xeringues, etc. La major part del material sanitari es consumeix a discreció en els punts de consum, on se subministra mitjançant més de 25 magatzems satèl·lit.

Els consums de 2020 han estat totalment desorbitats. Com a referència: en 45 dies entre març i mitjans d’abril, es va comprar el 50% dels materials de protecció que havíem adquirit en tot el 2019... i encara van ser insuficients. En comparació amb l’any anterior, el consum de guants es va multiplicar per dos, el de mascaretes quirúrgiques per sis i el de mascaretes FFP2 i 3 per 25. Equips de protecció que fins llavors pràcticament no s’utilitzaven, com les bates / granotes, van passar a consumir-se a raó de varies desenes de milers al mes.

Serveis

SAS-AIE és el proveïdor de serveis més important pel CHV, doncs representa pràcticament el 30% de la despesa d’aquest tipus. Dins aquest grup destaca també el servei de restauració, així com els diferents acords o convenis amb altres entitats sanitàries per complementar o potenciar la gestió sanitària realitzada a nivell local.

Altres prestadors de serveis són els de subministrament d'energies, els serveis bàsics per al funcionament general de l'organització (bugaderia, retirada i tractament de residus, seguretat, servei de pàrquing, assegurances...) i els serveis de manteniment d'equipament (electromedicina) i de manteniment d’infraestructures (elements contra incendis, ascensors, torres de refrigeració...).

Equipaments

Cada any es planifica la inversió a realitzar en equipaments d'acord amb les necessitats detectades pels diferents serveis i unitats. Durant el 2020, s'han fet més de 180 contractacions/expedients d'emergència que inclouen equipaments significatius, per valor de prop de 5,8 milions d’euros. Aquest volum d’inversió, que és gairebé un 60% superior al de l’any anterior, ha estat possible gràcies al finançament addicional del CatSalut.