Coordinació assistencial

La coordinació assistencial i la visió comunitària d’aliança, arrelament i servei al territori constitueixen elements clau per aconseguir una atenció de qualitat, integrada i orientada al pacient i la seva família. El Pacte Territorial, signat per tots els proveïdors d'atenció sanitària d'Osona, recull nou acords en projectes de coordinació i millora de serveis. Aquests són els principals àmbits de coordinació assistencial:

PCC-MACA

Model d'atenció al pacient crònic amb necessitats complexes i al pacient fràgil. És un dels programes en vigor més rellevants. Precisa d'una gran coordinació sanitària i social i és l’expressió del Servei Territorial de Geriatria i Cures Pal·liatives d'Osona i el Ripollès.

Salut Mental

El model d'atenció a la Salut Mental és un element bàsic de la coordinació comarcal, que compta amb una àmplia cartera de serveis a l’Atenció Primària (assistència, gestió de derivacions, interconsultes, prevenció de suïcidis, formació...) i amb unitats i programes transversals per a l'Atenció als brots psicòtics incipients, al Trastorn de l'Espectre Autista o el Suport a les residències de la Direcció General de la Infància i l'Adolescència.

Ginecologia

Un altre avenç a nivell de coordinació ha estat la consolidació del Servei Territorial de Ginecologia conjunt entre l'Institut Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic. Un projecte iniciat el 2019 amb l'objectiu de donar serveis i una atenció unificada a les dones de la comarca.

Pediatria

La coordinació entre els pediatres d'atenció Especialitzada i Primària s'ha anat consolidant al llarg dels anys amb reunions periòdiques, desplaçaments d’especialistes per donar assistència a les àrees bàsiques, elaboració de protocols -estudi i seguiment de la patologia pediàtrica crònica (asma, celiaquia i diabetis)-, o l’elaboració de guies compartides com les de l'ús d'antibiòtics.

Farmàcia

Un grup integrat per farmacèutics de l'atenció Primària i Hospitalària promou una estratègia compartida en l'ús dels medicaments a la comarca. En aquest context, es treballa a través del model de Prescripció Centrada en la Persona per personalitzar la prescripció i millorar els resultats terapèutics en pacients amb múltiples malalties cròniques.

Abordatge conjunt de patologies

Tenim establertes rutes assistencials i models d’atenció compartits per abordar malalties i trastorns com la demència, la depressió, la diabetis mellitus, la MPOC, la Lumbàlgia, les afectacions del sòl pelvià, el peu diabètic, les afectacions de la pell (interconsulta de teledermatologia), entre d’altres. Així mateix, A nivell social es realitzen sessions de coordinació periòdiques entre professionals dels serveis socials d'atenció primària i especialitzada del territori.

Visites no presencials

Evitar desplaçaments i millorar la comunicació entre Primària i Especialitzada és la base del model de visites no presencials. Un sistema que millora la coordinació i la resolució assistencial, alhora que evita que els pacients s'hagin de desplaçar, escurça el temps d'espera per accedir a les consultes i permet resoldre el problema de salut en el lloc més proper al domicili. Després d’anys treballant per ampliar aquest model, la pandèmia ens ha fet avançar de manera exponencial, fins al punt que la consulta virtual o telefònica suposa un elevat percentatge de les visites.