Aigua i biodiversitat

Gestió de l’aigua

Els centres del CHV s'abasteixen d'aigua de la xarxa pública per a diferents usos: hospitalització, cuina, laboratoris, oficines, sales d’operacions… Per reduir l'impacte ambiental que genera el seu ús, treballem per minimitzar-ne el consum, ja sigui a través de la reutilització o de les campanyes de sensibilització per fer-ne un ús racional. El 2020, el consum d'aigua ha disminuït un 1,5% respecte l'any anterior, sobretot per l'aturada de l’activitat a la Clínica de Vic durant els primers mesos de la pandèmia. L’aturada també ha repercutit en el sistema de recuperació de l'aigua neta utilitzada durant els tractaments d'Hemodiàlisi. Així i tot, gràcies a aquest sistema s'han estalviat 6.576 metres cúbics d'aigua: l'equivalent a una quarta part del que consumeix l’Hospital Universitari de Vic durant un any.

Un altre aspecte clau és assegurar que l'aigua residual que es genera compleixi els paràmetres que estableix la legislació local per al seu abocament al clavegueram. Al CHV, tota l'aigua utilitzada passa per un primer desbast per eliminar-ne qualsevol residu sòlid: així, l'aigua que s'aboca és assimilable a la domèstica. Per assegurar-ho, a més, es fan controls periòdics a través d'analítiques d'aigua.

CONSUM D’AIGUA 2018 2019 2020 Var.
Consum total (m3) 45.282 41.760 41.147 -1,5%
Consum per superfície (m3/m2 construïts) 0,81 0,75 0,74 -1,6%
Aigua recuperada (m3) 10.344 9.436 6.576 -30,3%

Biodiversitat

La major part del sòl ocupat pel CHV correspon a superfície edificada i tots els centres, excepte la Clínica de Vic, disposen també de pàrquing asfaltat dins dels seus recintes. La zona verda a l'entorn dels centres de Vic és força important i inclou una part de l'emblemàtic Puig dels Jueus, que suposa un 35% del total de la superfície. Tant les zones verdes de l'Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental com les de la Clínica de Vic contenen majoritàriament plantació d'espècies autòctones.

Precisament, formem part del grup de treball per a la recuperació del Puig dels Jueus, que és un dels pulmons més importants de la ciutat. Una iniciativa liderada per l'Ajuntament de Vic que s'emmarca en el projecte europeu Healthy Cities. Els centres del CHV estan situats en un extrem d'aquesta zona i, des del nostre compromís estratègic per protegir el medi ambient, hem esdevingut un agent clau a l'hora de definir el Pla d'Actuació que ha de servir per recuperar i acostar la seva natura i biodiversitat a tota la ciutadania.

Així mateix, la Residència Aura disposa d'horts urbans que compleixen la doble funció de fomentar la biodiversitat i d'afavorir la seva cura i cultiu per part de les persones grans que viuen en aquest centre annex a l'Hospital de Manlleu. Una iniciativa amb retorn assistencial i ambiental que també és present als hospitals de dia d'Osona Salut Mental i que també es vol dur a terme a la Unitat d'Hospitalització de Salut Mental de l'Hospital Universitari de Vic.