El vincle amb la comunitat

El 2020 ha estat un any totalment diferent pel què fa a la relació amb la comunitat, doncs no s'ha pogut celebrar gairebé cap acte cultural ni social a causa de les restriccions per la COVID-19. En canvi, cal destacar l'enorme suport que hem rebut per part de centenars de persones, empreses, entitats i institucions, en especial durant la primera onada de la pandèmia. Actes altruistes i solidaris que han anat des de la donació d'equips de protecció i obsequis (aliments, refrescos...) per als professionals del CHV, fins a donatius econòmics, passant per la fabricació d'EPI en els moments de major escassetat o el reconeixement en forma d'aplaudiments, dibuixos o missatges.

Segurament, l'exemple més clar de l'onada transversal de solidaritat que vàrem viure durant la primera fase de la pandèmia ha estat la posada en marxa del Pavelló Vic Salut. En el moment en què l'Hospital Universitari de Vic es trobava al límit de la seva capacitat, després de triplicar la capacitat de l'UCI i amb el sistema gairebé col·lapsat, es va habilitar l'equipament esportiu municipal Castell d'en Planes de Vic per convertir-lo en una extensió de l'Hospital amb una capacitat màxima de fins a 160 llits. Liderat pel CHV i l'Ajuntament de Vic, amb l'assessorament de Metges Sense Fronteres, la col·laboració dels diferents proveïdors de salut de Vic (ICS, EBA Vic Sud) i de múltiples empreses, institucions i ajuntaments de la comarca van permetre que les instal·lacions estiguessin a punt en menys d'una setmana. A més, vàrem comptar amb la participació de la ciutadania a nivell de voluntariat. Per la capacitat de transformació i de resposta que va demostrar, el projecte del Pavelló Vic Salut va ser reconegut per la Federació Internacional d'Hospitals com una de les 100 millors iniciatives a nivell mundial per fer front a la pandèmia.

A nivell econòmic, vàrem rebre fins a 260.000 euros de centenars d'empreses i particulars. Petites i gran donacions que van servir per contribuir a finançar la inversió extra en equips i personal que requeria la pandèmia.