Consorci Hospitalari de Vic

El part i el naixement

L'equip de Sala de Parts el formem ginecòlogues, llevadores i auxiliars d'infermeria, amb el suport de molts altres professionals com anestesistes, pediatres, portalliteres o personal de neteja. Som un Hospital Universitari, per això, durant la vostra estada hi pot haver personal sanitari en formació.

L’ingrés a la Sala de Parts

Quan valorem que heu d'ingressar, revisem el vostre Pla de Part i consensuem amb vosaltres les actuacions a seguir. Us acomodem en una de les sales de parts on, si no hi ha complicacions, estareu durant tot el procés: dilatació, part i postpart immediat. Durant tota l’estada us informarem, observarem i oferirem un entorn còmode i segur, vetllant per la vostra privacitat, intimitat i autonomia.

Us fem una prova PCR a totes les gestants i us posem una via venosa. El resultat de la PCR s'obté en una o dues hores, aproximadament, per facilitar la detecció ràpida d’infeccions per coronavirus, cosa que permet adoptar les mesures corresponents en cada cas i garantir la seguretat de totes les gestants.

També us demanarem si voleu fer donació de sang de cordó umbilical. Un gest altruïsta que no requereix cap esforç -si no es recull, aquesta sang simplement es perd durant el part- amb el qual podeu contribuir a curar persones que pateixen leucèmia o immunodeficiències.

Acompanyament i visites

Podeu estar acompanyades per la parella o per la persona que desitgeu, amb les condicions següents:

Tipus de part

Part vaginal

És el més freqüent. Pot ser eutòcic -natural o amb analgèsia epidural- o instrumentat: amb fórceps, espàtules o ventosa 

Cesària intrapart

És una intervenció quirúrgica que es realitza quan el part vaginal no és possible i l'estat del fetus no ens permet esperar. És una decisió mèdica. Una vegada hagi nascut el vostre fill o filla, retornareu a la sala de parts per realitzar el postpart immediat: pell amb pell (al quiròfan amb la mare i a la sala de parts amb la parella fins que torna la mare de la intervenció), vincle afectiu i, si ho desitgeu, l’inici de l'alletament matern.

Cesària programada

En aquest cas, ingressareu el mateix dia de la intervenció, a l'hora indicada. El dia previst, haureu d’entrar per la porta principal de l’Hospital i dirigir-vos al taulell d'Admissions (planta 0).

Inducció del part

És un procediment que té com a objectiu provocar el part i que es duu a terme en situacions de risc per a la mare i/o el nadó, en gestacions perllongades (a partir de la setmana 41) i en cas de ruptura prematura de membranes sense inici de part espontani. L'ingrés per induir el part pot ser un dia abans o el mateix dia, en funció de les condicions obstètriques.

Mesures per alleugerir el dolor

Disposem de diferents mètodes que us ajudaran a facilitar el treball de part i a reduir el dolor: