Acció social i cooperació

El contacte directe amb persones, moltes d'elles en situacions complicades, és un aspecte inherent a l'activitat del CHV. Per aquest motiu, es potencia que l'organització i els seus professionals s'impliquin activament en la societat que els acull i en la salut dels ciutadans, sense cap tipus de discriminació ni desigualtat en l'accés a l'atenció. L'any 2015 hem mantingut la relació amb 19 associacions de malalts, entitats i organitzacions sense ànim de lucre. Entre les principals accions cal destacar:

  • Associació de Diabètics: suport i formació dels voluntaris de la jornada organitzada amb motiu de La Marató de TV3, en el marc de col·laboració de la Xarxa de Suport per a les persones que debutin en diabetis.
  • Associació de Familiars de Malalts d'Alhzeimer d'Osona (AFMADO): des del CHV es coordina el contacte amb el programa Pacient Expert a Catalunya, amb l'objectiu d'activar grups de cuidadors experts en persones amb Alzheimer i organitzar-lo de cara al 2016.
  • Osona Contra el Càncer: s'han consolidat els programes de suport a la dona mastectomitzada i els grups de teràpia psicoeducatius. A més, gràcies a la col·laboració d'aquesta associació, el CHV disposa d'una consulta de Consell genètic de càncer.
  • Hospitalitat Mare de Déu de Lourdes: col·laboració de professionals del CHV en el pelegrinatge organitzat a Lourdes.
  • ONG Insolàfrica: cessió d'un microscopi triocular per a una escola d'infermeria del Camerun.
  • ONCE: treball conjunt per detectar millores en el circuit de l'HUV per a les persones amb discapacitat visual.
  • Osona amb els Nens: col·laboració en l'acollida de nens de Bielorússia i Ucraïna.
  • Fundación Recover Hospitales para África: donació de material sanitari per al projecte de cooperació sanitària amb el Centre Hospitalari Saint Dominique de Djunang (Camerun), en el que participen diversos professionals del CHV.
  • Sant Tomàs: col·laboració amb el Centre Riudeperes per a la millora del model d'atenció (plans d'atenció col·laboratius, transicions i resposta 7x24)
  • Serhs Food: acord amb aquesta empresa, responsable del servei d'alimentació del CHV, per oferir un àpat diari a acompanyants de pacients que es trobin en situació de vulnerabilitat i tinguin dificultats en poder menjar durant la seva estada a l'hospital.

Activitats socials

La Comissió d'Afers Socials assessora al CHV en les activitats vinculades a diades, festivitats o activitats culturals de l'entorn dirigides a pacients i famílies (Reis, Dia del malalt), especialment en l'àmbit de la Residència Aura de Manlleu, on es realitzen múltiples activitats. Destaca la celebració del Dia del Voluntari com a acte institucional d'agraïment a aquest col·lectiu.

Reconeixement als professionals

Entre els actes de caràcter intern dirigits als professionals, destaca la Sessió de balanç anual presentada per la Direcció General, l'acollida i comiat dels metges i infermeres residents, els premis a les millors publicacions i a la millor comunicació, i l'homenatge a la trajectòria professional a les persones recentment jubilades i als professionals amb més de 25 anys a l'empresa. També cal destacar les activitats organitzades pels mateixos professionals, com les sessions de ioga a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i les sessions de Reiki per a pacients i professionals a la Unitat d'Oncologia.

Altres col·laboracions

Durant el 2015, hem mantingut el conveni de col·laboració amb el Departament de Justícia per a la realització de treballs en benefici de la comunitat i amb el Bisbat de Vic per a l'assistència religiosa de pacients ingressats. En el marc de l'atenció a la pluralitat religiosa, enguany també en hem adherit a l'acord de col·laboració subscrit entre la Generalitat i el Consell Evangèlic de Catalunya, per garantir l'assistència religiosa evangèlica als centres hospitalaris de Catalunya.