Cultivar el futur

Superada la part més crua de la pandèmia, aquest ha estat un any per tornar a pensar en clau de futur. El 2021 hem sembrat les llavors que faran evolucionar la nostra organització. Projectes sorgits dels aprenentatges de la Covid, però també fruit de nous lideratges i d'iniciatives compartides de territori. Projectes construïts sobre la sòlida base que han assentat els qui ens han precedit, i que ens permetran dur l'atenció sanitària i social d'Osona a un altre nivell.

En aquesta Memòria us volem mostrar tot el que som i el valor que aportem a la societat a nivell assistencial, de coneixement i de responsabilitat social.

Som assistència

El 2021 ha estat un any de transició, a cavall entre les emergències de la pandèmia i la voluntat d'atendre, amb la màxima qualitat, totes les altres necessitats de salut. Podem dir que l'esforç ha tingut èxit. Amb més de 91.000 pacients únics atesos, hem igualat i fins i tot superat l'activitat del 2019. Malgrat les successives onades de contagis, hem fet més cirurgies i proves intervencionistes que mai, més visites amb l'especialista i tractaments, i hem igualat el màxim d'urgències ateses.

En clau de futur, hem plantat la llavor del que serà el nou model integral d'atenció sanitària i social a Osona, a partir de la integració organitzativa entre el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

Som tecnologia

Una altra llavor que hem plantat és la del progrés tecnològic, amb la incorporació d'equips d'última generació en diagnòstic per la imatge (nous TAC i RM), cirurgia, intervencionisme (arcs quirúrgics) o anatomia patològica (anàlisi molecular i citologia líquida), i amb la renovació quasi completa dels equips del Laboratori Clínic i l'inici de la construcció del nou edifici que acollirà els laboratoris i l'activitat docent i de recerca.

Això ens ha permès incorporar nous procediments com les operacions de retina, la cirurgia bariàtrica, l'angioTC coronari, el diagnòstic molecular o la detecció més precisa de tumors. A més, amb la nova Unitat Funcional de Raquis hem agilitzat el circuit d'atenció als problemes de columna i reduït els temps d'espera.

Som persones i lideratge

Enguany hem continuat cultivant la llavor del talent, amb la incorporació de nous lideratges en llocs clau de l'organització. Un talent que ens dona expertesa, empenta i noves visions, i que té un factor diferencial en el lideratge femení: avui, 3 de cada 5 càrrecs directius i de comandament els ocupen dones. La renovació també ha arribat als llocs de màxima responsabilitat: el nou president, Antoni Molas, i la nova gerenta, Sara Manjón, han agafat el relleu a Jaume Portús i Pere Soley, professionals d'una dilatada trajectòria i que han deixat una enorme empremta en la nostra institució.

La pandèmia encara ha mantingut una pressió molt gran sobre el nostre equip de professionals. Però, una vegada més, han demostrat que són capaços d'adaptar-se a qualsevol situació i treure el millor d'ells mateixos. Només un exemple: en ple període de vacances, vàrem atendre el triple de pacients amb Covid-19 que l'estiu anterior i, alhora, vam fer més activitat convencional i CMA, amb 186 llits en funcionament diaris i una ocupació mitjana superior al 90%.

Som coneixement

En la docència, la recerca i la innovació tenim un motor de millora a tots els nivells. Aquest 2021 hem seguit potenciant el rol d'Hospital Universitari amb les pràctiques de 672 estudiants, la majoria de Medicina i de Ciències de la Salut de la UVic-UCC, amb 93 professionals com a professors universitaris i amb novetats com la retransmissió de cirurgies en streaming des dels quiròfans de l'Hospital Universitari de Vic. També hem participat en la formació com a especialistes de 86 residents: una xifra, la més alta que hem tingut mai, que seguirà creixent per l'acreditació de noves especialitats docents com les IIR de Geriatria i de Salut Mental o les MIR de Pediatria.

La projecció de la nostra recerca també ha assolit un màxim històric, amb un factor impacte de 170, fins a 69 investigacions en actiu i el desenvolupament de 7 projectes d'innovació. A més, hem avançat en la creació de l'Institut de Recerca i Innovació en Salut de la Catalunya Central, que a partir del 2022 ens ha d'ajudar a potenciar encara més aquest vessant.

Som comunitat

El 2021 hem plantat la llavor d'una nova manera de fer més participativa, en la qual els nostres professionals, però també pacients, associacions i entitats tindran un rol determinant a l'hora de definir com volem ser i quina ha de ser la nostra estratègia de futur. Encara que la nostra relació amb la comunitat ha seguit condicionada per la pandèmia, amb moltes limitacions per a les activitats presencials, hem mantingut la col·laboració amb més d'una trentena d'entitats i la participació en els programes territorials en àmbits com la infància, la salut mental o les persones grans.

El que ja hem recuperat de forma quasi completa és l'activitat de promoció de la salut i prevenció de malalties (més enllà de la pròpia Covid-19). A més de mantenir els principals programes comunitaris i de cribratge, hem multiplicat les accions per empoderar i conscienciar la ciutadania a través de la premsa, la televisió o les xarxes socials, així com els nostres professionals mitjançant els canals interns

Som medi ambient

Al CHV treballem per minimitzar l'impacte ambiental que genera la nostra activitat i, també, per conscienciar les persones del nostre entorn. Aquesta tasca ens ha valgut el Premi EMAS Catalunya 2021 a la millor Declaració Ambiental: un guardó que ens situa com l'organització que millor divulga la seva gestió ambiental.

Però el fet és que la gestió ambiental, enmig de la pandèmia, ha sigut molt complexa. El material d'un sol ús, els residus o el consum energètic (pels sistemes de renovació d'aire) han seguit creixent de forma important. Per això, durant el 2022 hem previst un gran esforç organitzatiu i inversor per reconduir aquesta situació.

Som sostenibilitat

Una de les nostres prioritats és la sostenibilitat econòmica. Haver d'atendre els pacients Covid i alhora la resta de patologies ha fet que les despeses, tant salarials com de material sanitari i fàrmacs, hagin augmentat per sobre del 20%. Tanmateix, gràcies a un major pressupost i a les aportacions del CatSalut, hem tancat l'any amb superàvit, fet que permetrà una important capacitat inversora a tots els nivells.

Som present i futur

Avui som més resilients, més ràpids en la presa de decisions i a l'hora d'implantar innovacions, més forts a nivell humà, organitzatiu i tecnològic. I encara ho serem més: el 2021 hem engegat un nou camí per convertir-nos en aquella organització on volen treballar com a professionals, en la institució que necessita el nostre territori i en el sistema sanitari i social capaç de donar la millor atenció als nostres pacients.

Pel que ja heu fet, pel que feu cada dia i per tot el que fareu: gràcies a tots els que, d'una o altra manera, formeu part del CHV.