Promoció de la salut

Promoure la salut és establir el procés que permet a les persones incrementar el control sobre la seva salut per millorar-la. Al CHV impulsem diferents programes, campanyes i iniciatives per conscienciar i augmentar l'empoderament en salut de pacients, famílies i professionals, com una forma de contribuir a la qualitat assistencial i alhora d’aconseguir un entorn de treball saludable. Comptem amb un Grup de Promoció i Prevenció de la Salut constituït per professionals de diferents àmbits, formem part de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut de Catalunya i participem en diferents grups de treball d'àmbit comarcal i català.

El 2021 s'ha vist molt marcat per la pandèmia de la Covid-19. Tot i això, s'ha volgut tendir cap a una "nova normalitat" i hem seguit treballant en aspectes de promoció i prevenció de la salut

  • Salut Mental. S'ha mantingut el suport emocional, que es va iniciar l’any 2020 amb l'inici de la pandèmia, a tots aquells professionals que l'han sol·licitat. A nivell de pacients s'han treballat en: Grup psicoterapèutic trastorn bipolar, Grup suport abstinència alcohol, Grup psicoeducatiu per a la psicosi incipient i Grup de seguiment de temptatives auto lítiques.
  • Cribratge i detecció precoç. S'han mantingut els programes de cribratge de càncer colorectal i de càncer de mama, i els programes de detecció de la hipoacúsia neonatal i de diagnòstic neonatal precoç per a tots els nadons nascuts a l'Hospital Universitari de Vic.
  • Endocrinologia. Hem compaginat l'assistència presencial amb la videoconferència, que s'ha evidenciat com una modalitat òptima d'assistència.
  • Materno-infantil. S'ha seguit amb el programa de promoció de l'alletament matern, tot i que la dinàmica de la consulta s'ha vist afectada per temes organitzatius vinculats a la Covid-19. S'espera que, al llarg del 2022, es recuperi tota l'activitat. Des del CHV, ASSIR Osona i el Banc de Llet Materna impulsen una campanya per aconseguir donants de llet materna a la comarca.
  • Onada de calor. Desenvolupament del Pla d'actuació d'acord amb les directrius del Departament de Salut, amb la campanya 'Prenem mesures davant l'onada de calor'. 
  • Cribratge nutricional. Es realitza en els pacients majors d'edat ingressats a l'Hospital Universitari de Vic per a una estada superior a 24 hores, aplicant la valoració de Short Nutritional Assessment Questionnaire.
  • Humanització de l’UCI. S'ha traduït al català el "Manual de buenas prácticas de humanización en la unidades de cuidados intensivos" i s'han començat a treballar temes a partir d'una priorització dels indicadors presents en el manual.
  • Control i seguiment del dolor. Es continua treballant en el control i seguiment del dolor i s'ha fet un pas més en el seguiment, des del Servei d'Anestèsia, dels pacients amb dolor agut post intervenció portadors de bombes d'analgèsia, amb l'objectiu de seguir treballant pel confort dels pacients.
  • Diagnòstic per la Imatge. S'ha continuat el desenvolupament del programa IGuide, programa de suport en la indicació de proves diagnòstiques, amb l'objectiu de donar l'atenció més adequada als nostres pacients.
  • Cirurgia bariàtrica. S'ha iniciat el programa d'atenció als pacients amb obesitat mòrbida amb la introducció al CHV de la cirurgia bariàtrica. Aquest programa busca millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients amb obesitat mòrbida del nostre territori.

Programes específics dirigits als professionals

  • Actius en Salut. Programa que es treballa des del grup de Promoció i Prevenció de la Salut (PiPS) en el qual es fa difusió de recomanacions, consells i activitats vinculades a la promoció i prevenció de la salut. Enguany s'ha fet l'entrega dels premis del concurs de receptes per la "Carmanyola Saludable", que havia quedat posposat en diverses ocasions per la pandèmia.
  • Entorn de treball segur i saludable. Accions educatives relacionades amb la Covid-19, amb especial atenció a l'ús dels EPI. Proves voluntàries de determinació d'anticossos. Difusió de consells de prevenció i de seguretat de pacients als salvapantalles, Intranet i Telegram.
  • Campanya de vacunació contra la Covid-19 i la grip.
  • Caminades. Aquest any només s'ha pogut fer una sortida al Torrent de la Masica, que va comptar amb més d'una setantena de participants.
  • Barcelona Salut Games:  El CHV ha participat en les olimpíades dirigides a professionals. 

Campanyes de conscienciació

  • Pantalles a les sales d’espera: emissió de vídeos amb campanyes i consells de vida saludable als espais comuns dels diferents centres.
  • Dies mundials. Activitats de divulgació al voltant dels dies de la Prevenció del suïcidi, la Higiene de mans o la Salut Mental (participació en els actes organitzats amb Osonament).
  • Mitjans de comunicació: participació en els continguts de les televisions, ràdios i diaris comarcals i catalans, enguany centrats en la COVID-19 i les mesures de prevenció a adoptar.

Projectes en col·laboració amb altres institucions

  • Xarxa Catalana d'Hospitals promotors de la Salut: participació en els grups de treball ‘Elaboració d'estàndards’, ‘Alfabetització de la Salut’ i ‘Entorn de treball segur i saludable’
  • Flors saludables: elaboració d’audiovisuals amb consells de salut i emissió a les sales d’espera dels centres sanitaris d’Osona.
  • Fes-ho bé: projecte de salut comunitària per promoure hàbits saludables (alimentació, activitat física, descans...) entre els més joves d’Osona.
  • Taula de Salut de Vic: elaboració de la diagnosi des de les vessants salut i social de la ciutat de Vic.