Associacions de malalts i entitats socials

Creiem en la corresponsabilitat i en el treball conjunt per millorar la salut i l'atenció a les persones. Per això, estimulem la interrelació amb tots aquells agents que, des de la societat organitzada, tenen per objectiu el suport, la promoció de la salut i l'acompanyament en diverses etapes del procés de malaltia i cura.

Col·laborem amb una trentena d’associacions de malalts i entitats socials del nostre territori, organitzant accions conjuntes i facilitant la seva activitat. A més, periòdicament fem enquestes entre aquestes organitzacions per incorporar a la nostra estratègia de gestió els aspectes que consideren més rellevants, i, un cop l’any, organitzem una trobada conjunta per fer balanç d’aquesta col·laboració.

  • Associació de Familiars de Malalts d'Alhzeimer d'Osona: conveni de col·laboració dirigit a millorar l'atenció a les famílies de persones amb Alhzeimer.
  • Osona Contra el Càncer: s'han mantingut els programes de suport a la dona mastectomitzada i els grups de teràpia psicoeducativa.
  • Associació de Disminuïts Físics d'Osona: el seu centre especial de treball gestiona la botiga de l'HUV i el servei de missatgeria interna del CHV. També mantenim l'acord amb Pediatria per al lloguer de joguines sense cost i per a l'elaboració de caixes amb recursos per distreure els nens hospitalitzats i "premis per a valents i valentes".
  • Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona: amb Osonament, s'ha impulsat el ‘Programa integrat d'atenció a famílies de malalts mentals’, que inclou l'espai de debat i corresponsabilització 'Parèntesi'.
  • ActivaMent: col·laborem en les accions de formació i sensibilització dels professionals per lluitar contra l’estigma en salut mental.
  • Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia: organització d'una xerrada a l'HUV pels 10 anys de l'associació. El CHV s'ha acreditat com a unitat especialitzada en l'atenció de les síndromes de sensibilització central, d'acord als requisits del Departament de Salut.
  • Associació Sant Tomàs: col·laboració amb el Centre Riudeperes per a la millora del model d'atenció (plans d'atenció col·laboratius, transicions i resposta 7x24).
  • Cáritas: acord perquè persones amb especial risc d'exclusió social facin pràctiques en equipaments del CHV, amb la finalitat de facilitar la seva formació i inserció laboral.
  • ONCE: mantenim la cessió d'un punt de treball dins les dependències del CHV per la venda de butlletes i que ha permès la inserció laboral d'un treballador.

ASSOCIACIONS I ENTITATS AMB QUÈ COL·LABOREM

Col·laboració comunitària

La col·laboració comunitària és element clau del compromís amb el nostre entorn. A nivell municipal, participem en la Taula de Salut Comunitària, en la Xarxa de convivència ciutadana i en la Xarxa d'acollida municipal (aspectes migratoris) de Vic, i a nivell d’Osona formem part de l'Equip comarcal contra la violència masclista i de la Comissió de la pobresa que impulsa el Consell Comarcal.

Salut mental

El CHV ha assumit la coordinació tècnica per a la creació de la Taula de Salut Mental i Addiccions d'Osona, que impulsa el coneixement i l'estratègia de desenvolupament de la salut mental i les addiccions a la comarca. A més, liderem el Projecte de prevenció del suïcidi a la comarca d'Osona. Els professionals de Psiquiatria i Salut Mental del CHV participen activament en campanyes i accions per sensibilitzar la població. Cal destacar les activitats del Dia Mundial de la Salut Mental amb xerrades, simposiums i activitats de divulgació, en col·laboració amb Osonament. A més, a través del programa Parèntesi s’ofereixen sessions obertes a usuaris, famílies i població general sobre aspectes d'interès associats a la Salut Mental i a les addiccions.

Infància i adolescència

Participem en la taula de l'infància i l'adolescència i en el Programa de salut i escola a la comarca. En aquest sentit, el CHV va participar a la 4a edició del Repte Empresa de Creacció, amb la participació de 113 nens i nenes de cinquè i sisè de primària per treballar idees i projectes per l'hospital del futur, amb el títol general de "La salut: Consorci Hospitalari de Vic". Així mateix, hem col.laborat en la fomació d'estudiants dels instituts de secundària IES Vic i IES Antoni Pous (Manlleu). A través del projecte "Història de Vida", l'alumnat del cicle formatiu d'Atenció a les Persones en Situació de Dependència de l'IES Antoni Pous ha pogut conèixer les vivències i inquietuds de la gent gran amb entrevistes als residents de la Residència Aura.

Altres col·laboracions

Participem per a la millora dels serveis en la Fundació Tutelar l'Esguard, dirigida a la tutela de persones amb discapacitat intel·lectual. Enguany, també hem mantingut el conveni de col·laboració amb el Departament de Justícia per a la realització de treballs en benefici de la comunitat, i amb el Bisbat de Vic i altres entitats com el Consell Evangèlic per a l'assistència religiosa de pacients ingressats en el marc de l'atenció de la pluralitat religiosa.