Associacions de malalts i entitats

La idea de la corresponsabilitat i del treball conjunt en la millora de la salut i l'atenció a les persones està plenament incorporada al CHV. Per això, estimulem la interrelació amb tots aquells agents que, des de la societat organitzada, tenen per objectiu el suport, la promoció de la salut i l'acompanyament en diverses etapes del procés de malaltia i cura. Durant el 2017, hem renovat o iniciat la col·laboració amb més de 30 associacions de malalts, entitats i organitzacions del nostre àmbit d'influència. Entre les principals accions cal destacar:

  • Associació de Familiars de Malalts d'Alhzeimer d'Osona: hem consolidat el projecte de suport mutu amb la signatura d'un conveni de col·laboració dirigit a millorar l'atenció a les famílies de les persones amb Alhzeimer.
  • Osona Contra el Càncer: s’han mantingut els programes de suport a la dona mastectomitzada i els grups de teràpia psicoeducatiuva, així com el finançament parcial de la consulta de Consell genètic de càncer. D'altra banda, hem col·laborat en la difusió i recaptació de fons per a la campanya ‘Comptem Amb Tu’, destinada a finançar la construcció d'un centre de tractament de càncer infantil a Barcelona.
  • Associació de Disminuïts Físics d’Osona: el seu cente especial de treball gestiona la botiga de l'HUV i el servei de missatgeria interna del CHV. També es manté l'acord amb el Servei de Pediatria per al lloguer de joguines sense cost i per a l’elaboració de caixes amb recursos per distreure els nens hospitalitzats i “premis per a valents i valentes”.
  • Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona: amb Osonament, s’ha impulsat el Programa integrat d'atenció a famílies de malalts mentals, que inclou l'espai de debat i corresponsabilització ‘Parèntesi'. D'altra banda, col·laborem contra l'estigmatització amb l'entitat d'usuaris de serveis de salut mental ActivaMent, realitzant accions de formació i sensibilització a professionals i agents de salut.
  • Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia: organització d'una xerrada a l’HUV pels 10 anys de l'associació. El CHV s’ha acreditat com a unitat especialitzada en l'atenció de les síndromes de sensibilització central, d'acord als requisits del Departament de Salut.
  • Associació Sant Tomàs: col·laboració amb el Centre Riudeperes per a la millora del model d'atenció (plans d'atenció col·laboratius, transicions i resposta 7x24).
  • Cáritas: acord perquè persones amb especial risc d'exclusió social facin pràctiques en equipaments del CHV, amb la finalitat de facilitar la seva formació i inserció laboral.
  • Organització de la trobada anual amb associacions i entitats on es presenten els resultats i les accions realitzades pel CHV per donar resposta a les seves expectatives.

ASSOCIACIONS I ENTITATS AMB QUÈ COL·LABOREM

Altres col·laboracions

Dins el projecte d'intervenció comunitària, enguany s'ha posat especial èmfasi en la realització del Diagnòstic de salut comunitària de la Ciutat de Vic. El Consorci hi ha contribuït durant els treballs previs a la nova etapa de la Fundació Tutelar l'Esguard, que aquest 2017 ha començat a acollir també persones grans, amb discapacitat intel·lectual i/o amb malaltia mental.

Des del CHV hem assumit també, entre altres tasques, la coordinació tècnica per a la creació de la Taula de Salut Mental i Addiccions d'Osona, que impulsa el coneixement i l'estratègia de desenvolupament de la salut mental i les addiccions a la comarca.

La certificació, per part de l'Observatori d'Innovació en Gestió Sanitaria, del projecte '10 anys de prevenció del suïcidi a la comarca d'Osona' avala també la tasca que fem des del CHV per millorar la salut a tota la comunitat. Enguany, coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, es va projectar a l’Hospital Universitari de Vic el documental "800.000", amb debat posterior a càrrec de diferents professionals del servei de Psiquiatria i Salut Mental.   

Enguany, també hem mantingut el conveni de col·laboració amb el Departament de Justícia per a la realització de treballs en benefici de la comunitat i amb el Bisbat de Vic i altres entitats com el Consell Evangèlic per a l'assistència religiosa de pacients ingressats en el marc de l'atenció de la pluralitat religiosa. Així mateix, hem col.laborat en la fomació d'estudiants dels instituts de secundària IES Vic i IES Antoni Pous (Manlleu).