Associacions de malalts i entitats

El contacte directe amb persones, moltes d'elles en situacions complicades, és un aspecte inherent a l'activitat del CHV. Per aquest motiu, es potencia que l'organització i els seus professionals s'impliquin activament en la societat que els acull i en la salut dels ciutadans, sense cap tipus de discriminació ni desigualtat en l'accés a l'atenció. L'any 2016, hem mantingut la relació amb 26 associacions de malalts, entitats i organitzacions sense ànim de lucre. Entre les principals accions cal destacar:

  • Associació de Diabètics: col·laboració en la xarxa de suport per a les persones que debuten en diabetis. Enguany, s'ha revisat el circuit per millorar la coordinació.
  • Associació de Familiars de Malalts d'Alhzeimer d'Osona: accions per millorar l'atenció a les famílies i el suport del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del CHV en l'assessorament i suport al professional que fa l'atenció psicològica als associats.
  • Osona Contra el Càncer: s’han mantingut els programes de suport a la dona mastectomitzada i els grups de teràpia psicoeducatiuva. A més, gràcies a la col·laboració d'aquesta associació, el CHV disposa d'una consulta de Consell genètic de càncer i ha pogut millorar els aparells d'intervencionisme (electrobisturí, rentadores d'endoscopis i programari de traçabilitat) per valor de 36.000 €. Conjuntament amb el Rotary Club Vic-Osona, s’ha pogut finançar part del Programa de detecció precoç del càncer colorectal a la comarca.
  • Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris: organització conjunta de la jornada de sensibilització sobre aquets tipus de malalties, tant dins les dependències hospitalàries com a la ciutat de Vic (amb Enlairada de Globus per donar a conèixer l’existència de les immunodeficiències primàries).
  • Associació de Donants de Sang / Banc de Teixits: organització d’acaptes de sang i campanyes de conscienciació.
  • Associació de Disminuïts Físics d’Osona: col·laboració en l'organització de la Marató de TV3, dedicada a l'ictus. Es manté l'acord amb el Servei de Pediatria del CHV per al lloguer de joguines sense cost i l’elaboració de caixes amb recursos per a la distracció dels nens hospitalitzats i “premis per a valents i valentes”.
  • Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona: s'ha facilitat la seva ubicació en dependències del Consorci per millorar el treball conjunt. Amb Osonament, s’ha impulsat el Programa integrat d'atenció a famílies de malalts mentals, que inclou l'espai de debat i corresponsabilització ‘Parèntesi'.
  • Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia: s’ha revisat el model d'atenció a les persones amb síndrome de sensibilització central per a l'acreditació de les unitats especialitzades d'acord als requisits del Departament de Salut.
  • ONCE: treball conjunt per millorar el circuit de l'HUV per a les persones amb discapacitat visual.
  • Agrupació de Sords: col·laboració per millorar l’accessibilitat dels centres del CHV. Enguany, s’ha instal·lat un bucle magnètic a la sala d’actes de l’HUV que facilita l’audició a persones que duen pròtesis auditives.
  • Associació de malalts de Crohn i colitis ulcerosa de Catalunya: suport al projecte “Seguir endavant”.
  • Associació Sant Tomàs: col·laboració amb el Centre Riudeperes per a la millora del model d'atenció (plans d'atenció col·laboratius, transicions i resposta 7x24)

Altres col·laboracions

El CHV forma part de la Xarxa d'Acollida Municipal de Vic, integrada pels diferents serveis i entitats de la ciutat que treballen de manera transversal per donar una bona acollida a les persones nouvingudes. El 2016, s'ha treballat en el projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural, finançat per l'Obra Social "La Caixa". Concretament, s’ha desenvolupat la Taula de salut comunitària, amb l'objectiu de fomentar hàbits saludables, amb especial incidència en els infants, i combatre els rumors i estereotips sobre els immigrants i el sistema de salut.

Enguany, també hem mantingut el conveni de col·laboració amb el Departament de Justícia per a la realització de treballs en benefici de la comunitat i amb el Bisbat de Vic i altres entitats com el Consell Evangèlic per a l'assistència religiosa de pacients ingressats en el marc de l'atenció de la pluralitat religiosa. Així mateix, hem col.laborat en la fomació d'estudiants dels instituts de secundària IES Vic i IES Antoni Pous (Manlleu).